Veel gestelde vragen
Heeft u een vraag over project Dryport Zuidplas?
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Deze zijn gebaseerd op de informatieavonden.
Vragen naar aanleiding van 23 oktober 2023
Er zijn in de huidige situatie twee waterpeilen in het gebied.
1.Het peil in de watergang langs de Knibbelweg is een vast peil op 6,02 m onder NAP.
2. Het waterpeil in de rest van het gebied is gelijk aan het waterpeil van de Vierde Tocht en zit tussen 6,92 m onder NAP (bovenpeil) en 7,12 m onder NAP (onderpeil). Deze twee peilgebieden worden nauwelijks aangepast. De nieuwe watergangen komen bijna allemaal in het peilgebied van de Vierde Tocht en daarmee ook in openverbinding te staan. Het gedetailleerde overzicht met de nieuwe watergangen, de waterpeilen en de precieze locatie van de peilscheidingen wordt opgenomen in het waterhuishoudkundigplan dat nog getoetst wordt door het hoogheemraadschap in het kader van de watervergunning.
De zeven woningen die nu aan het lint langs de Knibbelweg zijn toegevoegd passen binnen de bestaande regelgeving van het bestemmingsplan Zuidplas Noord van 2009. Het zijn ruime kavels, minimaal 30 meter breed voor de vrijstaande woningen en minimaal 25 meter breed voor de halfvrijstaande woningen.
De glastuinbouw moet voldoen aan de bestaande regelgeving. Het Activiteitenbesluit stelt eisen aan assimilatiebelichting, dit is de kunstmatige belichting van gewassen om het groei- en bloeiproces te bevorderen Deze eisen moeten lichthinder voor omwonenden voorkomen en de duisternis en het donkere landschap beschermen. De regels in het Activiteitenbesluit schrijven bij assimilatiebelichting voor: 98% afscherming aan de bovenkant en 95% (reductie op 10 m) afscherming van de gevels. Het bevoegd gezag kan in het kader van de milieuregels een hoger percentage van afschermen voorschrijven, als dat hogere percentage nodig is om lichthinder te voorkomen of om de duisternis en het donkere landschap te beschermen (artikel 3.57 lid 1 en artikel 3.58 lid 2, Activiteitenbesluit).
Naar het oordeel van gemeente Zuidplas is het niet nodig om hier een hoger afschermingsniveau voor te schrijven om lichthinder te voorkomen. Dit gebied ligt in het glastuinbouwgebied Westland-Oostland en is eerder aangewezen om te worden ontwikkeld tot glastuinbouwbedrijvenlandschap. Er zijn verder ook geen omstandigheden (bijv. natuurwaarden) die extra bescherming nodig maken. De normering zoals opgenomen in het Activiteitenbesluit wordt voldoende geacht. Zie hierover meer op: www.infomil.nl/onderwerpen/integrale/activiteitenbesluit/milieuthema-s/welke-mogelijkheden/kassen/
Ja, er is behoefte aan grote courante percelen voor te verplaatsen of groeiende tuinders en glastuinbouwbedrijven. Er zijn dan ook reeds meerdere serieus geïnteresseerden.
Het ecologische beheer wat voor deze groen-blauwe zone zal worden toegepast, is in lijn met de gemeentelijke visie op het toekomstige beheer en niet arbeidsintensief.
Nee, het houden van Alpacas op die percelen zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het (hobbymatig) houden van alpaca’s wordt namelijk juridisch als agrarische activiteit aangemerkt. De bestemmingen van de percelen aan weerszijden van nr. 51 zijn niet gewijzigd en blijven ‘glastuinbouwbedrijvenlandschap- uit te werken I’. Binnen die bestemming zijn geen agrarische activiteiten toegestaan.
De calamiteitenroute wordt gerealiseerd als een fietspad met een nevenfunctie alleen voor de hulpdiensten. Op basis van de wegenverkeerswet is het fietspad dan ook verboden voor (vracht)autoverkeer. Daarnaast is in het bestemmingsplan geen bestemming ‘verkeer’ opgenomen voor het fietspad/calamiteitenroute. Dus ook in de toekomst zal het gebruik als weg of de aanleg van een weg strijdig met de bestemming zijn. Daarnaast worden bij de realisatie van de calamiteitenroute maatregelen genomen om sluipverkeer uit te sluiten van het gebruik van de calamiteitenroute. De precies toe te passen maatregelen worden nog bepaald in overleg tussen gemeente, ontwikkelaar en de veiligheidsregio. De calamiteitenroute zal wel gebruikt worden als toegang voor het gemeentelijke beheer van de openbare ruimte in de ontwikkeling Knibbelweg-Oost. Hieronder valt bijvoorbeeld het beheer van de bomen, bermen en watergangen en de gladheidsbestrijding (strooien).
Deze percelen zijn in eigendom van de ontwikkelaar. Hoe zij de eventuele verkoop aan willen pakken is dan ook geheel aan hen.
Zodra de ontwikkelaar hierover een besluit heeft genomen zal dit via deze website worden gecommuniceerd.
Wensen, -ideeën en vragen mbt het inrichtingsplan
Het toevoegen van bomenrijen zou het gebied ongeschikt maken voor de steenuil. Echter is in nader overleg met de ecoloog, de groenbeheerder en waterbeheerder van de gemeente geconcludeerd dat er wel nog ruimte is voor wat extra bomen. In het definitieve inrichtingsplan worden dan ook zoveel mogelijk extra bomen opgenomen, rekening houdend met de geschiktheid voor de steenuil en de beheerbaarheid van het groen en het water.
In overleg met de groenbeheerder en waterbeheerder van de gemeente is geconcludeerd dat er vanuit beheer geen grote bezwaren zijn voor het doorverbinden van beide ‘vingerslootjes’. Hierdoor zijn er dus geen doodlopende watergangen meer en ontstaan er twee eilandjes waar de natuur grotendeels haar gang kan gaan. Zodoende wordt zoveel mogelijk bijgedragen aan de biodiversiteit.
De watergangen zijn daarnaast qua grootte (open verbinding met de Vierde Tocht) en diepte zeer geschikt leefgebied voor allerlei soorten vissen die graag muggenlarven eten. Net zoals bij de bestaande watergangen langs de Knibbelweg wordt hiermee het leefgebied van muggen nauwelijks vergroot.
Muggen gedijen vooral goed indien er veel kleine poeltjes met regenwater kunnen ontstaan zoals bijvoorbeeld bij plastic zeil/landbouwfolie of autobanden die buiten liggen.
Ja, er is nog wat ruimte om de natuurvriendelijke oevers aan de kant van de Knibbelweg wat meer vloeiend te laten meanderen. De oever aan de kant van de glastuinbouw zal recht blijven. Het meer laten meanderen wordt meegenomen in het ontwerp.
Ja, vanwege de grootte, open verbinding met de Vierde Tocht en diepte is er geen sprake van stilstaand water zoals bij een vijver. Dit is één van de zaken waar het hoogheemraadschap het ontwerp op toetst.
Het is voor efficiënt beheer van zowel de watergang als het groen nodig om rond de watergang te kunnen rijden.
Het toevoegen van bomenrijen zou het gebied ongeschikt maken voor de steenuil. Echter is in nader overleg met de ecoloog, de groenbeheerder en waterbeheerder van de gemeente geconcludeerd dat er wel nog ruimte is voor wat extra bomen. In het definitieve inrichtingsplan worden dan ook zoveel mogelijk extra bomen opgenomen, rekening houdend met de geschiktheid voor de steenuil en de beheerbaarheid van het groen en het water.
Het plan is opgesteld conform de geldende wet- en regelgeving en getoetst door een ecoloog. De groen-blauwe zone zal ook voor fazanten zeer geschikt leefgebied zijn. De hazen hebben echter meer behoefte aan openruimte. Deze zullen zich waarschijnlijk verplaatsen naar andere delen van de polder.
De eikenprocessierups komt vooral voor bij laanbeplantingen met dezelfde soort eiken die groeien in kort gemaaide grasbermen. De beste manier om de eikenprocessierups te voorkomen en bestrijden, is door biodiversiteit te bevorderen. Hierdoor voorkomen de natuurlijke vijanden het ontstaan van plagen van de eikenprocessierups. In de groen-blauwe zone plaatsen we geen rijen met bomen en worden meerdere soorten bomen toegepast. Daarnaast wordt met het ecologisch beheer de biodiversiteit bevorderd. Hierdoor krijgt de eikenprocessierups weinig kans om te overheersen.
Op de percelen aan de voorzijde direct langs de Knibbelweg zal een klein hekwerk (houten palen met ijzerdraad) geplaatst worden. Ter plaatse van onderhoudspaden zullen hekwerken met toegangshekken geplaatst worden.
Vanwege de biodiversiteit is het van belang om ook bomen met pollen toe te passen buiten de bebouwde kom. De groen-blauwe zone wordt echter ingericht met meerdere soorten bomen, waarvan de meesten geen pollen dragen. De enkele bomen die dat wel doen staan dan ook verspreid in het gebied en dragen door hun beperkte aantal nauwelijks bij aan de hoeveelheid pollen die reeds in de lucht hangen ten gevolge van alle planten en bomen in de wijde omgeving.
Hier zullen we voor zover mogelijk rekening mee houden bij het definitieve inrichtingsplan.
De keuze van de beplanting is gebaseerd op het gemeentelijke beleid om inheemse soorten toe te passen die geschikt zijn voor dit gebied en deze zijn door de ecoloog getoetst aan de behoeften van de steenuil.
Algemene vragen
De locatie staat bekend als ‘Ontwikkeling Knibbelweg-Oost’ en is bestemd als toekomstig glastuinbouwbedrijvenlandschap: een duurzame bedrijfslocatie met een combinatie van glastuinbouw en (logistieke) bedrijvigheid. Aan de Knibbelweg maken 3 vrijstaande en 4 halfvrijstaande woningen onderdeel uit van de plannen. Reeds in 2015 is voor deze ontwikkeling een nieuwe naam bedacht: ‘Dryport Zuidplas, greenhouses & logistics’. Dit is de naam waaronder de ontwikkeling in de markt zal worden gezet.
Het plangebied is gelegen ten zuidoosten van de kern Zevenhuizen. Het wordt begrensd door de Knibbelweg aan de westzijde, de Noordelijke Dwarsweg aan de noordzijde, de Vierde Tocht aan de oostzijde en door de N219 aan de zuidzijde.
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
Bij de ontwikkeling zijn de gemeente Zuidplas en Ondernemen A12-A20 betrokken. Ondernemen A12-A20 is een ontwikkelaar voortgekomen uit onder andere Grow Group. Sinds begin 2015 is Ontwikkelmaatschappij Distripark A12 B.V. de enige aandeelhouder. Drijvende kracht achter Distripark A12 is Van Uden Logistic Site Investments B.V. Van Uden zet haar expertise en netwerk in om de verdere planontwikkeling beter aan te laten sluiten bij de markt.
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
Het plan om de locatie Knibbelweg-Oost te ontwikkelen tot een glastuinbouw-bedrijvenIandschap kent reeds een lange historie.
Reeds in 2009 is het thans geldende bestemmingsplan voor dit gebied vastgesteld: het bestemmingsplan Zuidplas Noord. Daarin werd deze locatie, bestemd voor glastuinbouwbedrijvenlandschap met een uitwerkingsplicht.
In 2012 is het gesprek met marktpartijen op gang gekomen. In oktober 2013 zijn de gemeente Zuidplas en Ondernemen A12-A20 een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor het verder uitwerken van de plannen.
In 2015 is vervolgens het ontwerpbestemmingsplan en het bijbehorend stedenbouwkundigplan ter inzage gelegd en gepubliceerd. Na een zienswijze door de provincie, welke werd gebaseerd op de beperkte regionale behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen, is het bestemmingsplan niet meer vastgesteld. Op initiatief van de provincie zijn vervolgens meerdere marktonderzoeken uitgevoerd. In augustus 2018 (in 2020 geactualiseerd) heeft Bureau Stedelijke Planning in het kader van duurzame verstedelijking een behoefteraming uitgevoerd naar de bedrijventerreinen in de A12-corridor. De resultaten van deze behoefteraming geven een gedegen onderbouwing om een duurzaam logistiek bedrijventerrein (in combinatie van glastuinbouw) te realiseren in het gebied Knibbelweg-Oost.
Vervolgens is op 4 maart 2019 is de Samenwerkingsovereenkomst A12 corridor (hierna: “BOK 2019”) gesloten tussen de zes kernpartijen: VNO-NCW West, de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Lansingerland, Waddinxveen, Zoetermeer en Zuidplas. Ook heeft een aantal andere belang-hebbenden zich bij deze BOK 2019 aangesloten (zoals de ontwikkelaars van Bleizo, Prisma en Glasparel+). In deze BOK 2019 zijn afspraken vastgelegd over het versterken van de logistieke hotspot A12 door samenwerking van de bij de BOK 2019 betrokken partijen. Hierbij is ook nadrukkelijk vastgelegd dat gestart kan worden met de ontwikkeling van een deel van Knibbelweg-Oost, te weten: circa 15 ha logistiek/bedrijfsruimte in combinatie met glastuinbouw en circa 4 ha voor kleinschalige bedrijven.
Gemeente Zuidplas en Ondernemen A12-A20 hebben vervolgens het stedenbouwkundigplan en ontwerpbestemmingsplan van 2015 geactualiseerd. Hiertoe werd een Nota van Uitgangspunten (NvU) opgesteld. Deze NvU is op 9 juni 2021 door de gemeenteraad (met amendement) vastgesteld en vormde het vertrekpunt voor het inmiddels geactualiseerde ontwerpbestemmingsplan. Zie ook: https://www.zuidplas.nl/_flysystem/media/besluitenlijst-gemeenteraad-zuidplas-9-juni-2021.pdf
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
Conform de uitgangspunten zoals vastgelegd in de bestuurlijke Samenwerkingsovereenkomst A12 corridor (hierna BOK 2019) wordt het plangebied, evenals het uitgangspunt in 2015, gefaseerd ontwikkeld.
Het plan uit 2015 ging ervan uit dat in de eerste fase circa 15 hectare bedrijventerrein in combinatie met circa 15 hectare glastuinbouw zou worden ontwikkeld. In de lintzone waren enkele (bedrijfs)woningen voorzien. Het geactualiseerde bestemmingsplan gaat conform de BOK 2019 in de eerste fase uit van 19 hectare bedrijventerrein (waarvan 15 hectare grootschalige logistiek en 4 hectare voor kleinschalige bedrijven, in eerste instantie bedoeld voor de vervangingsvraag) in combinatie met circa 18,5 hectare glastuinbouw. Fase 2 zal op een later moment als zelfstandig bestemmingsplan in procedure worden gebracht, nadat ook hiervoor weer ‘groenlicht’ is gegeven door Provincie.
In de nieuw aan te leggen toegangsweg naar het plangebied, de Centrale As (welke in het plan uit 2015 nog Backbone werd genoemd), is in het geactualiseerde plan ruimte voor infrastructuur, zoals een gietwatersysteem, en meer aandacht voor groen. Ook in de groen-blauwe randzone (randzone met begroeiing en water) is meer aandacht voor klimaatadaptie met ruime natuurvriendelijke oevers langs de nieuw aan te leggen watergangen.
In 2015 is met de provincie gesproken over de mogelijke verplaatsing van de natuurzone naar de overkant (noordelijk) van de Vierde Tocht. Hiervan wordt nu afgezien. De natuurzone valt buiten het plangebied.
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
Tussen de lintzone (de zone met de huidige bebouwing in Fase 1 aan de Knibbelweg) en de nieuwe ontwikkeling is een bredere groen-blauwe randzone voorzien dan in het plan uit 2015. Hierdoor is er meer afstand gecreëerd tussen de bestaande bebouwing en de toekomstige glastuinbouw. De minimale afstand van woningen in de lintzone tot de glastuinbouw is hiermee aangepast naar 30 meter. Dit is conform de richtafstanden uit de ruimtelijke ordening. De maximale hoogte van de toekomstige glastuinbouw is in het geactualiseerde plan teruggebracht van 15 meter naar 10 meter. Met uitzondering van een beperkte zone, gelegen aan de centrale as van het project, in Veld B. Om conform de provinciale duurzaamheidsambities de innovaties in de glastuinbouw c.q. meerlaagse oplossingen te kunnen toepassen, wordt binnen de bestemming Glastuinbouw langs de Centrale As binnen een beperkte in het bestemmingsplan afgebakende zone, een hogere maximale bouwhoogte tot 15 meter, mogelijk gemaakt. Deze zone is zover mogelijk van de lintzone af gesitueerd. Alleen in die beperkte zone is een hoogte van maximaal 15 meter toegestaan, in de rest van de glastuinbouwbestemming blijft de hoogte maximaal 10 meter. Met deze aanpassing wordt, binnen die beperkte zone, de mogelijkheid gecreëerd voor bijvoorbeeld meerlaagse teelt of het stapelen van bepaalde functies (‘verticale’ opbouw van verschillende functies) binnen de kassen (zoals het combineren van teelt met faciliteiten voor verpakking).
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
De glastuinbouw moet voldoen aan de bestaande regelgeving die daarvoor geldt. Het Activiteitenbesluit stelt eisen aan assimilatiebelichting. Deze moeten lichthinder voor omwonenden voorkomen en de duisternis en het donkere landschap beschermen. Assimilatiebelichting is de kunstmatige belichting van gewassen om het groei- en bloeiproces te bevorderen. Zie hierover meer op: https://www.infomil.nl/onderwerpen/integrale/activiteitenbesluit/milieuthema-s/welke-mogelijkheden/kassen/
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
VELD A: 15 hectare grootschalige logistiek
VELD B: circa 18,5 hectare glastuinbouw, deels in eerste instantie bedoeld voor uit te plaatsen bedrijven
VELD C: 4 hectare bedrijventerrein, in eerste instantie bedoeld voor uit te plaatsen bedrijven
VELD D: woningen in de lintzone (zie nadere toelichting onder punt 9).
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
VELD D: Hierover blijkt, mede door onjuiste informatievoorziening door derden, verwarring te zijn ontstaan en daarom wil de ontwikkelaar hier heel duidelijk over zijn. In de lintzone zijn in Fase 1 geen bedrijven voorzien. In het lint wordt een zevental woningen mogelijk gemaakt. Dit geeft onder meer de mogelijkheid voor de toekomstige bedrijfseigenaren, van met name glastuinbouw, om dicht bij het bedrijf te wonen zodat zij bijvoorbeeld snel kunnen reageren bij storingen. De lintzone langs de Knibbelweg kent een open ruimtelijke opzet met grote en diepe kavels. Bij het invullen van deze linten zal het landelijke karakter zoveel mogelijk versterkt worden, conform de visie Linten en Lanen van de gemeente. Deze woonkavels worden ontsloten via de Knibbelweg. Tussen de woningen en het glastuinbouwbedrijvenlandschap wordt een watergang in een brede groenstrook ingepast. De woningen aan de Knibbelweg (zowel de bestaande als de toekomstige woningen) liggen op minimaal 30 meter afstand van de toekomstige glastuinbouw.
Tijdens de digitale informatieavond van 29 november 2021 is aangegeven dat het voornemen bestond om vier tot vijf woningen te realiseren. Die avond is een concept plankaart getoond waarop die woningen waren ingetekend. Deze concept plankaart is ook getoond op de projectwebsite van de ontwikkelaar. Nadien is besloten het aantal woningen uit te breiden naar negen. Deze aanpassing is terug te vinden in de nieuwsbrief van september 2022, welke ook huis aan huis is bezorgd bij de bewoners van de Knibbelweg en Noordelijke Dwarsweg rondom het plangebied. Inmiddels is besloten dit aantal bij te stellen naar zeven, waaronder drie vrijstaande woningen en vier halfvrijstaande woningen..
In het geldende bestemmingsplan Zuidplas Noord is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen welke de realisatie van de woningen reeds mogelijk maakt middels een zelfstandige bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. Kavels voor vrijstaande woningen hebben een minimale breedte van 30 meter. Voor half-vrijstaande woningen geldt een minimale kavelbreedte van 25 meter. De woningen hebben een maximale inhoud van 750 m3. De kavels voor vrijstaande woningen hebben een minimale oppervlakte van 1.740 m2 en de kavels voor half-vrijstaande woningen een minimale oppervlakte van 1.450 m². De bouwhoogte is 10 meter en is conform de in het huidige bestemmingsplan Zuidplas Noord opgenomen voorwaarden voor woningen in de lintzone. Door deze ruime opzet wordt de open ruimte gewaarborgd, conform de voorwaarden van de huidige regelgeving in het bestemmingsplan Zuidplas-Noord.
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
Er wordt onderzoek gedaan naar het toepassen van een innovatief gietwatersysteem. Daarbij wordt hemelwater (van de daken van de bedrijfsloodsen) opgevangen en opgeslagen in zgn. aquifers, ondergrondse opslag van water in zandlagen. Op het gebied van warmte en elektriciteit onderzoeken we de mogelijkheden van duurzame warmtewisseling tussen bedrijven en glastuinbouw. Uitgangspunt is de realisatie van een financieel realistisch en duurzaam glastuinbouwbedrijvenlandschap, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen maatregelen die direct toepasbaar zijn en het mogelijk maken van toekomstige innovaties. De duurzaamheidsambities en de maatregelen die daarbij horen, zijn hieronder samengevat. Het al dan niet treffen van deze maatregelen is mede afhankelijk van het volgende. In 2015 waren er subsidieregelingen beschikbaar voor de onrendabele restinvestering van bepaalde maatregelen. Deze subsidieregelingen zijn inmiddels vervallen, maar mogelijk zijn er nu andere subsidies aan te vragen. Daarnaast zijn de techniek en de ontwikkeling van netwerken voortgeschreden. Zo is er momenteel sprake van congestie op het elektriciteitsnet, oftewel filevorming op hetelektriciteitsnet. Om dit op te lossen wordt door Tennet gewerkt aan het realiseren van een nieuw hoogspanningstracé en een nieuw onder De verwachting is dat deze eind 2024 gereed zijn. Deze omstandigheden hebben positieve en negatieve effecten op de haalbaarheid van maatregelen. In het kader van het verdere ontwerp van watersystemen, gebouwen en openbaar gebied zullen deze mogelijkheden nader worden onderzocht. De maatregelen zijn daarom onderverdeeld in verplichte maatregelen die zeker worden getroffen en gewenste maatregelen die nader moeten worden onderbouwd:
De te nemen verplichte maatregelen om zo aan gestelde eisen te voldoen.
Het zijn randvoorwaarden: verplicht voor de ontwikkeling.
Tabel.1 Verplichte/ zekere maatregelen
Thema | Maatregel | |
Watersysteem Bouwen Meervoudig Ruimtegebruik
| 1 | Compensatie voor toename verharding en demping van sloten |
2 | Gescheiden rioolstelsel | |
3 | Natuurvriendelijke oevers | |
4 | Ruimtereservering en basisvoorzieningen duurzaam gietwatersysteem | |
5 | Lozing licht vervuild hemelwater via bermpassages / natuurvriendelijke oevers | |
Energie Meervoudig ruimtegebruik | 6 | Constructie utiliteitsgebouwen geschikt voor zonnepanelen; aanleg panelen voor eigen gebruik en faciliteren grote installatie voor teruglevering |
7 | Hoge energieprestatie van gebouwen (wettelijke eisen BENG) | |
8 | Ruimte reserveren voor duurzaamheidsopties energie | |
9 | Logistiek en bedrijven (excl. glastuinbouw): gasloos bouwen (behoudens voor overbrugging van een periode met te veel congestie op het elektriciteitsnet) | |
10 | Zonnepanelen op daken van utiliteitsgebouwen | |
Bodem en Groen | 11 | Ruimte voor groen in openbaar gebied |
12 | Rekening houden met bodemdaling bij het ontwerp |
De aanvullende maatregelen om ambities te verwezenlijken.
Voor deze maatregelen gelden twee voorwaarden: ze moeten technisch en financieel haalbaar zijn.
Tabel. 2 Ambitie duurzaamheidsmaatregelen (aanvullende maatregelen op termijn)
Thema | Maatregel | |
Watersysteem | 13 | Voltooiïng duurzaam gietwatersysteem (samen met ontwikkeling glastuinbouw) |
Energie Meervoudig Ruimtegebruik
| 14 | Warmtekrachtkoppeling voor glastuinbouw (vanaf 2025) |
15 | Aansluiting glastuinbouw op externe restwarmteleiding, overbrugging met warmtekrachtkoppeling | |
16 | Externe CO2-voorziening via OCAP, afhankelijk van toekomstige leverzekerheid | |
17 | Warmte- en koudeopslag | |
18 | Energiezuinige en NOx-arme glastuinbouw | |
Bouwen, Meervoudig Ruimtegebruik | 19 | Faunavoorzieningen openbare gebied (technisch haalbaar, financieel onzeker) |
20 | Keuzemenu ecologie en circulariteit voor exploitanten logistiek en bedrijvigheid | |
Meervoudig Ruimtegebruik | 21 | Effectief combineren van goederen |
22 | Combineren van functies in de openbare ruimte |
Zoals vermeld, zullen de niet verplichte maatregelen uit tabellen 1 en 2 gerealiseerd worden voor zover zeker is dat er geen technische belemmeringen zijn en voor zover dit bedrijfseconomische verantwoord is. Mocht er een eventuele onrendabele top overblijven, dan zijn extra middelen (subsidie) nodig om tot realisatie te komen.
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
Ontsluiting van de toekomstige bedrijven en glastuinbouw zal plaatsvinden vanaf de N219. Auto- en vrachtverkeer kan dus geen gebruik maken van de Knibbelweg of de Noordelijke Dwarsweg om het plangebied binnen te rijden.
Vanaf de N219 kan het toekomstige glastuinbouw-bedrijventerrein via een centrale ontsluitingsweg (Centrale As genoemd) worden bereikt. De woningen die in de lintzone worden gerealiseerd, worden net als de bestaande woningen in de lintzone, ontsloten via de Knibbelweg.
In de Centrale As wordt ook ruimte gereserveerd voor water, groen en kabels en leidingen (zie figuur 2.3, rechts), een fietspad en een voetpad. De volgende netwerken/systemen kunnen daarin een plek vinden:
– gietwatersysteem (betonnen duiker);
– gescheiden rioleringssystemen voor hemelwater en vuilwater;
– CO2- en warmteleidingen (aansluiten op externe systemen);
– overige (elektriciteit, waterleiding, glasvezel e.d.).
De gemeente en provincie hebben onderzoek gedaan naar de verkeersontwikkeling in het gebied, waarbij naast Knibbelweg-Oost ook andere ontwikkelingen in het Middengebied zijn betrokken (o.a. het Vijfde Dorp). Uit de lopende verkeersstudie blijkt vooralsnog dat een rotonde – gelet op de verwachte verkeersintensiteit – niet een goede oplossing is. Een T-splitsing met een verkeersregelinstallatie leidt in dit geval tot een betere doorstroming. De concrete oplossing wordt nader uitgewerkt, maar dit zal naar verwachting geen rotonde zijn maar een met verkeerslichten geregelde T-kruising. Met de toekomstige ontwikkelingen (door de ontwikkeling van het Middengebied) kan deze kruising later eventueel gefaseerd worden uitgebreid tot een volledig kruispunt.
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
VELD A: voor de vierkante meters die bestemd zijn voor de 15 hectare grootschalige logistiek zijn reeds intentieovereenkomsten met geïnteresseerde partijen gesloten.
VELDEN B: zijn bestemd voor glastuinbouw. Er hebben zich reeds geïnteresseerden aangemeld, waarmee de ontwikkelaar in gesprek is. Voor Veld B geldt dat deze in eerste instantie is bedoeld voor uit te plaatsen bestaande bedrijven. Ook hiervoor geldt dat een deel in eerste instantie bedoeld is voor bestaande glastuinbouw welke herplaatst c.q. uitgeplaatst moet te worden. Ook hiervoor geldt dat geïnteresseerden hun interesse in kenbaar kunnen maken via bovengenoemd adres.
VELD C: een deel van het plangebied wordt bestemd voor diverse kleinschaligere bedrijven. In eerste instantie is dit veld bedoeld voor uit te plaatsen bedrijven op andere, minder geschikte locaties in de gemeente Zuidplas. Een aantal geïnteresseerden heeft zich reeds aangemeld. Bedrijven die interesse hebben kunnen dit kenbaar maken via: projectbureau@zuidplas.nl
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
Het ontwerpbestemmingsplan zal naar verwachting medio november 2022 ter inzage worden gelegd. Als alles volgens de planning verloopt, kan vaststelling van het bestemmingplan in het 2e kwartaal van 2023 plaatsvinden. Daarna kan worden aangevangen met de aanleg van het bij de ontwikkeling behorende openbaar gebied. Ondernemen A12-A20 streeft ernaar om in het 3e/4e kwartaal van 2024 te starten met de uitgifte van de eerste kavels.
Een belangrijk deel van de gronden voor de realisatie van deze eerste fase is al verworven. Met de overige grondeigenaren in het gebied worden gesprekken gevoerd. Daarnaast is er, in overleg met de provincie Zuid-Holland, gestart met het ontwerp van de aansluiting van de ontsluitingsweg van het plangebied op de N219.
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.
Ja, die mogelijkheid is er. Tijdens de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen. De gemeenteraad stelt vervolgens het bestemmingsplan vast. Na vaststelling kan er binnen de wettelijke termijn beroep worden aangetekend.
Op de zogenaamde omgevingsvergunning(bouwvergunning) is geen inspraakprocedure van toepassing. Wel kunt u – tegen een verleende vergunning – bezwaar en beroep aantekenen. Houd u daarom de berichtgeving in de lokale media in de gaten. Ook op www.zuidplas.nl vindt u actuele informatie over het project.
Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Sluit het antwoord toch niet helemaal aan bij uw vraag? Neem dan contact met ons op.